I veckan damp senaste numret av tidningen Entreprenör ner i brevlådan och jag blev intresserad av en artikel med rubriken ”Affärsaktivisterna – upp till kamp för ett hållbart företagande” men jag insåg ganska snart att ”hållbart företagande” inte är samma sak som det jag avser med hållbara företag. Även tidningens chefredaktör Nicklas Mattsson reflekterar över hållbarheten på ledarsidan:

Vad är hållbart, egentligen?

2013-08-28 16.31.24Mattsson skriver att hållbarhet (sustainability) är ”utveckling som möter dagens behov utan att kompromissa med möjligheten för framtida generationer att tillfredsställa sina behov”. Ja, det är ingen lättsmält förklaring men efter att ha läst den några gånger så förstår man att det avser företagande som inte konsumerar alla våra resurser idag och som inte gör världen sämre för framtida generationer.

För mig är det dock intressantare att vi först skapar hållbara företag, företag som har motståndskraft och kan växa även vid motgångar.

Tigrar är starka, smäckra och sexiga djur som förlitar sig på sin snabbhet och styrka för att lägga ned sina byten. Tigern klarar sig bra så länge det finns gott om byten att jaga men vad händer om det blir sämre tider? Sköldpaddor å andra sidan är knappast sexiga, definitivt inte snabba och ganska klumpiga men de lever länge och kan skydda sig mot faror med sitt starka skal.
– Vad affärsvärlden behöver är fler sköldpaddor och färre tigrar, skriver Josh Kaufmann i boken ”The Personal MBA”.
Han menar att företag (och företagare) måste bli mer långsiktiga och aktivt arbeta för att bygga upp en större motståndskraft för att på sikt nå framgång och för att slippa gå under vid minsta hinder.

Det senaste årtiondena har entreprenörskap ofta satts i samband med unga ambitiösa företagare som snabbt skapat några av världens största företag. Jag tänker på Google, Facebook, Instagram, Twitter, Skype, Groupon med flera. Jag har hört flera nyföretagare berätta om dessa som sina idoler och om sina egna mål att snabbt bygga ett företag för att sedan sälja och dra sig tillbaka.
Men det är ett litet fåtal som får möjlighet att göra så och vad jag vet har inte något av dessa företag startats för att grundarna ska bli miljardärer, de har startats för att de trodde på sin idé. Och de allra flesta startar sitt företag och lever med det i många, många år. För att bli långlivad krävs att du har en plan, att du är uthållig och att du tänker långsiktigt.

07b

Illustration av Maja Larsson från min bok ”Starta inte eget företag”

Bara för att du inte ska söka snabb och kortvarig framgång betyder inte det att du ska ligga på latsidan och hoppas att något händer.
– Företag växer sig inte stora och lönsamma av en tillfällighet, säger Michael Masterson i boken ”Ready, Fire, Aim” . Det finns anledningar till att de bästa lyckas. Ett nytt företag är som en spröd planta i jungeln. För att plantan ska kunna växa till sig och eventuellt bli ett stort träd måste den kunna sprida sina rötter djupt, motstå svält och sjukdomar och skicka sina grenar dit solen skiner.

Men motståndskraft och flexibilitet kostar. En sköldpaddas skal är tungt, den skulle komma framåt snabbare utan men förmodligen inte snabbt nog att hinna undan farorna, så skalet är dess bästa alternativ.
Det här ett val du måste göra. Göra avkall på vissa saker för att kunna bli långlivad och få motståndskraft, för det är detta dina kunder kommer uppskatta – långsiktighet och trovärdighet. Att bygga ett livskraftigt, hållbart, företag är inget sprintlopp – det är ett maraton. Så starta inte eget företag för att nå snabba mål.