Den senaste tiden har vi pratat mycket om fejknyheter eller om fejkmedia.

Att organisationer och företag stått bakom nyheter är inget nytt, det har förmodligen pågått så länge det funnits media som människor konsumerat. Om det helt plötsligt slås larm om att svanar plockas på dun utan att bli bedövade så är det förmodligen en djurrättsorganisation som står bakom nyheten. Och det finns en hel yrkeskår som jobbar med detta – PR-konsulterna.

Jag ser inget fel i detta, inte alls faktisk, men hittills har nyheterna faktiskt varit nyheter, det är bara någon med intresse bakom som stått för underlaget Givetvis måste vi konsumenter vara källkritiska, jag skrev om detta för tre år sedan. Då tog jag upp exempel från boken ”Trust me I’m lying” men det finns bra exempel även här i Sverige, ta bara runstenen som blev en riksnyhet efter att en skolklass lagt ut en påhittad annons på Blocket.

Nu har fejknyheter tagit ett steg till, nu är dom inte så harmlösa längre, nu ska dom inte sälja ett varumärke, ett intresse eller en runsten. Nu säljer fejkade nyheter värderingar och åsikter. Och vi har bara oss själva att skylla, det här är bara nästa steg. Så här säger Alexander Bard i Resumé:

– Problemet är att tidningarna är för dåliga på att leverera sanning. Journalister påstår att deras sanningar är vidimerade. Men det är de inte alls. Ni har ljugit och farit med osanning i decennier. Det visar sig att informationsflödet som kommer från Dagens Nyheter inte är så jävla mycket bättre än det som kommer från Breitbart News

Jag önskar verkligen att det inte vore så här och att det fanns en snabb och smidig lösning, men det gör det nog inte. Vi kommer ha de media vi förtjänar och få de nyheter vi förmår konsumera – och för de flesta kommer dessa nyheter till största delen att bekräfta den världsbild de redan har. Det här är något vi upplever varje dag då till exempel Google Now presenterar de nyheter som deras algoritm tycker passar dig bäst idag, det vill säga nyheter som passar in på det du redan läst och visat intresse för. Nyheter som bekräftar det du redan vet.

– Den som sorterar flödet av information, och presenterar det bästa för just dig, kommer du att återvända till, säger Bard vidare i Resumé.

Personligen tror jag just därför att källkritik och ännu bredare konsumtion av media blir viktig. Du kan inte bara förlita dig på de nyheter som dyker upp på Facebook, Google-sökningar eller YouTube. Du måstre våga konsumera nyheter från andra källor också, från både högt och lågt, från både offline och online. Det här måste alla lära sig från barnsben.