Valrörelsen börjar ta fart på allvar. Gatan är tapetserad med valaffischer och tevetablån fylls av utfrågningar och analyser. Politikerna lovar allt och folket vill ha allt.

Jag tycker du ska rösta på exakt det som ditt hjärta och hjärna råder dig till men se också till att ta ansvar för din röst. Därför är det dags för lite verklighetskontroll och detta utifrån mitt perspektiv, e-handelns perspektiv.

e-handel_tangentbord”Sverige har unika förutsättningar för att vara ledande inom e-handel”, skriver Näringsdepartementet men det måste till en hel del förändringar för att vi ska kunna leverera på det förutsättningarna.

I juni i år togs ett stort steg att harmonisera reglerna för e-handel inom EU. Oavsett vad vi e-handlare tycker om de nya reglerna så kan vi nu arbeta på samma villkor som alla andra e-handlare i Europa. Detta är bra eftersom handeln över gränserna bara ökar. ”Under 2013 handlade 2,2 miljoner svenskar från utländska sajter för cirka 5,8 miljarder kronor”, enligt en undersökning från PostNord.

Samtidigt så rapporterar tidningen Market att ”Prislapparna blir allt viktigare för konsumenterna” och det pratas mycket om att Amazon ska etablera sin stora e-handelsplats i Sverige, på svenska. För att kunna sälja allt till alla så billigt som möjligt etablerar sig Amazon på finansiellt gynnsamma platser och betalar minimala löner. Jag har i princip inget emot detta men våra kära konsumenter (de som också röstar om några veckor) måste förstå vad det innebär.

Det är faktiskt helt galet att i ena stunden enbart söka lägsta pris på en vara och i nästa rösta för höjda skatter, arbetsgivaravgifter och löner och gärna kortare arbetstid på det.

Endast Ungern har en högre momssats än Sverige och Storbritannien (som är det största e-handelslandet för svenskar) har 20 % moms, Tyskland 19 procent.

Marginalskatten är också som högst i Sverige vilket givetvis påverkar våra priser både på varor och transporter.

E-handeln från Sverige har ett tyngre ok att bära jämfört med våra kollegor nere i Europa.

På många sätt tycker jag att detta är okej. Vi lever i en demokrati och svenska folket har valt att bygga ett samhälle med förhållandevis höga skatter, men då måste vi också ta ansvar för att betala för detta, ta ansvar för att handla i Sverige, ta ansvar för att inte bara leta billigaste varan. Vi måste helt enkelt förstå vad det innebär, det är ingen annan än vi konsumenter som måste betala. Det är inte politikerna som betalar, det är vi, vi alla som bor och jobbar i Sverige som måste betala.